El Parlament aprova per unanimitat la moció de CiU que permet impulsar la ponència per elaborar la llei de règim especial pel territori de l’Aran

El diputat i alcalde de Vielha, Àlex Moga, assegura que l’objectiu és “la protecció, el foment i l’ús de la llengua aranesa” i tenint en compte el context econòmic actual “treballar per garantir la seva suficiència financera”  

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí per unanimitat la moció presentada pel diputat de CiU i alcalde de Vielha, Àlex Moga, que permetrà impulsar la ponència perquè s’elabori la llei sobre el règim especial pel territori de l’Aran. El diputat de CiU ha celebrat que avui el Parlament hagi demostrat la realitat “plurinacional” de Catalunya i que aquesta singularitat és “patrimoni també de tots els catalans”. Moga ha emplaçat les diferents forces polítiques a implicar-se en l’elaboració de la llei i d’aquesta manera “apropar-se a la realitat nacional, cultural de la Val d’Aran i a la seva llengua pròpia”.

Amb el suport de tots els diputats presents a la cambra a la iniciativa del grup de CiU, s’impulsaran els treballs perquè la citada llei vetlli “per la protecció, el foment, l’ús, la difusió i el coneixement de la llengua pròpia de l’Aran” i “treballar per garantir, en el marc del context econòmic i financer actual, al Conselh General d’Aran la suficiència financera per a l’exercici del seu autogovern”.

Una llei contra ningú, a favor de la Val d’Aran

Moga ha concretat que “aquesta llei no ha d’anar contra res ni ningú, sinó a favor i contemplant el màxim respecte per la Val d’Aran”. D’aquesta manera el Parlament reconeix l’Aran com una realitat occitana dotada d’identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos des de fa segles. L’objectiu és dotar l’Aran d’una particular protecció per mitjà d’un règim jurídic especial, reconeixent-lo com a entitat territorial singular dins de Catalunya.

La diferència amb el govern espanyol

Moga ha contrastat la sensibilitat mostrada avui pel Parlament de Catalunya, a iniciativa de Convergència i Unió, amb la manera de fer de les institucions de l’Estat. L’alcalde de Vielha ha recordat que la passada legislatura “el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol a la Llei 35/2010 de l’occità, aranès a l’Aran”.

A més la moció aprovada avui al Parlament, expressa la plena adhesió als actes de celebració del 700 aniversari d’Era Querimònia, privilegi atorgat per Jaume II el Just el 23 d’agost de 1313, que constitueix el dret històric de l’Aran i fou confirmat al llarg del temps pels successius monarques, des d’Alfons IV (1328) fins a Ferran VII (1817).