L’exposició “Perseguits i Salvats” a la Val d’Aran fins el 4 de novembre

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el sindic d’Aran, Carlos Barrera, inauguraran avui divendres dia 14 de setembre a les 20:00h a l’església de Sta. Maria de Mijaran l’exposició “Perseguits i salvats. No volien que existíssim”. L’acte comptarà amb la presència de Josep Calvet i Bellera, doctor en història, assessor del projecte, a més d’investigador especialitzat en l’arribada de refugiats durant la Segona Guerra Mundial.

L’exposició parla dels jueus que van creuar el Pirineu de Lleida caminant, deixant enrere les seves vides, famílies i amics. Oblidant forçadament les seves llars, les seves ciutats, el seu país, per poder viure en pau. L’exposició també parla de la gent anònima i desinteressada que vivia al Pirineu i que els hi va fer costat.

La mostra s’articula en cinc parts, una d’elles dedicada a la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l’Holocaust, un altre apartat parla dels detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu, un tercer que es centra en els mètodes de repressió i els dos darrers tenen a veure amb el context històric dels Pirineus i l’Estat espanyol.

L’exposició s’emmarca dins el projecte Perseguits i Salvats de la Diputació de Lleida. Es tracta d’una mostra itinerant que ha viatjat a Tolosa i Sort. El projecte “Perseguits i Salvats” és una iniciativa de la Diputació de Lleida, la qual, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals del territori i el Conselh Generau d’Aran, té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de l’Holocaust durant la Segona Guerra Mundial.

El projecte ha permès també recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través dels Pirineus de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

L’exposició que s’inaugura aquest divendres s’ha fet gràcies a la col·laboració entre l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Conselh Generau d’Aran, gestionada a través del Musèu dera Val d’Aran. La cessió de l’espai s’ha fet gràcies a l’arxiprestat d’Aran, depenent del Bisbat d’Urgell.

“Perseguits i Salvats. No volien que existíssim” es podrà veure a Sta. Maria de Mijaran fins al proper 4 de novembre.