Rivero constata al Senat la singularitat de la Val d’Aran i el respecte de Catalunya cap a la seva personalitat en els 700 anys de la “Querimònia”

La senadora subratlla que el Parlament ha reforçat, en “nombroses ocasions”, “l’encaix del poble aranès i de la seva llengua” a Catalunya formant “un binomi”

El Grup Parlamentari Català de CiU a la Cambra Alta, en la figura de la senadora pirinenca Maite Rivero, ha fet possible la moció conjunta aprovada per tots el grups que reconeix la identitat occitana de la Val d’Aran en la commemoració dels 700 anys de la “Querimònia”.

Rivero ha recordat durant la seva intervenció que el Parlament de Catalunya ha reforçat, “en nombroses ocasions”, “l’encaix del poble aranès i de la seva llengua” a Catalunya. En aquest sentit, ha citat l’Estatut de Sau del 1979, la llei de Normalització Lingüística de 1983 i la llei de règim especial de la Vall d’Aran, aprovada el 13 de juliol de 1990, i que recull el testimoni de la Querimònia en un “exprés reconeixement dels usos, tradicions, ordenacions i privilegis d’aquest singular territori”. També ha esmentat la Llei de Política Lingüística de 1998, així com la Llei de l’Occità, Aranès a l’Aran, del 2010 i l’Estatut del 2006 que “consagra” la “singularitat de l’Aran”.

La senadora pirinenca ha destacat que “avui la normalitat aranesa” disposa, a més, d’un espai propi a la televisió catalana.

Rivero ha subratllat que “en la celebració dels 700 anys de la Querimònia, Catalunya i Aran formen un fort binomi, un exemple d’encaix de realitat diferent”. I ha destacat que Catalunya “és una nació pluricultural i plurilingüe que viu amb normalitat l’encaix de les singularitats”. A més ha afegit que “tot rau en mots tan sovint malgastats com voluntat, llibertat, pacte i respecte a la singularitat”.

Rivero ha llençat un advertiment al Partit Popular i al Govern espanyol: “Quan els pobles conviuen amb respecte i poden parlar de les seves diferències d’igual a igual, és quan aquestes diferències lluny de separar o resultar un problema enriqueixen i ens fan més forts”.

La senadora s’ha dirigit directament al Síndic d’Aran, Carlos Barrera, present a la tribuna de visitants de l’hemicicle i convidat expressament per aquesta ocasió pel Grup Parlamentari Català de CiU al Senat, i ha felicitat el territori “per la Querimònia, per la vostra obstinació, per la vostra perseverança en fer-vos entendre com sou”. I ha demanat als aranesos: “que la vostra voluntat democràtica i la de tots els pobles i singularitats no tingui aturador més enllà de la voluntat de la seva gent”.