Trobada de les comunitats que integren les Festes del Foc del solstici d’estiu als Pirineus

El passat cap de setmana va tenir lloc a Sant Joan de Plan – Sant Chuan (Osca), la reunió del Grup de Treball de la Declaració de la UNESCO com a Bé Cultural Immaterial de la Humanitat de les Festes del Foc als Pirineus, constituït per membres de tots els llocs on es cremen haros i torxes, entre les quals hi ha localitats franceses, andorranes, catalanes, araneses i altoaragoneses, amb l’objectiu d’impulsar la creació d’una associació de caràcter internacional que reuneixi a totes les institucions i col·lectius que tenen com a objectiu protegir i impulsar aquests successos ancestrals, testimonis de la identitat pirinenca i motors turístics dels territoris.

El poble de Sant Joan de Plan és el que se situa a l’extrem més occidental del mapa de les Falles, on es donen cita més de 63 localitats: 3 d’Andorra, 34 de França, 17 de Catalunya, entre les quals Les i Arties, i 9 d’Aragó.

La cita, en la que es va acordar el Calendari Fallaire per al proper any, va comptar amb prop d’un centenar de participants, entre els quals Jèp de Montoya, en representació del Conselh Generau d’Aran.

La trobada va comptar amb una exposició que es compon de més de 50 imatges en què es pot veure com s’implica la comunitat en les tasques de la preparació de la fusta durant els mesos previs a la celebració o mentre construeixen les falles d’aquesta tradició ancestral.

El 2015, la UNESCO va incloure en la seva Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a les Festes del Foc del solstici d’estiu als Pirineus. Des de llavors se celebra aquesta trobada, integrant a les quatre comunitats territorials que la formen.

 

Info e foto: CGA